Saltar al contenido
info@ibsgranada.es
EN ES FacebookTwitterLinkedinYouTube
Logo ibs.GRANADA
  • ibs.GRANADA
  • El Instituto
    • El Instituto
    • Estructura Organizativa
    • Unidades de Gestión
    • Información Económica
    • Centros
    • Área Investigadores
    • Memorias ibs.GRANADA
    • Acceso a Webmail
    • Transparencia
    • Colaboradores
  • Investigación
    • Plan Propio ibs.GRANADA
    • Áreas de Investigación
    • Grupos de Investigación
    • Investigación clínica
    • Red de colaboración entre grupos del ibs.GRANADA
    • Buscador de Investigadores
    • Buscador de Publicaciones
  • Innovación
    • Innovación
    • Ofertas Tecnológicas
    • Guías de práctica clínica
  • Internacional
    • Unidad de Proyectos Internacionales
    • Proyectos Internacionales
    • Redes Internacionales
  • Formación
    • Formación
    • Sesiones de Investigación
    • Programas de Doctorado
    • Másteres Oficiales Universitarios
  • Actualidad
    • Convocatorias
    • Noticias
    • Eventos
  • Empleo
    • Ofertas de empleo
    • Estrategia de Recursos Humanos para los Investigadores de la Comisión Europea (HRS4R)
  • Plataformas

E07-Investigación en Salud Ambiental e Infancia

Epidemiología y Salud Pública / IBS-E07

ibs.GRANADA  ·  Grupos de Investigación
  • Información
  • Miembros
  • Publicaciones
  • Proyectos

Grupo integrado en el CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP) dedicado a la investigación en salud ambiental, nutricional y laboral (biomonitorización de contaminantes químicos ambientales, exposición a tóxicos y efectos sobre la salud), epidemiología molecular y genética, así como aspectos relacionados con la promoción y protección de la salud infantil.

Líneas de investigación

  • El origen temprano de la salud y la enfermedad (Developmental Origins of Health and Disease (DOHaD)
  • Epi/genética ambiental, salud reproductiva y desarrollo infantil
  • Exposición humana a contaminantes químicos ambientales, análisis de predictores de la exposición y efectos en salud
  • Promoción y protección de la salud infantil

Palabras clave

Contaminantes químicos persistentes y no persistentes, epidemiología ambiental y molecular, disruptores endocrinos, salud reproductiva, salud infantil, promoción de la salud, interacción gen-ambiente

DANIEL JOSE HINOJOSA NOGUEIRA

  • ORCID

ALICIA LOPEZ MALDONADO

  • ORCID

SILVIA MOLINO

  • ORCID

BEATRIZ NAVAJAS PORRAS

  • ORCID

SERGIO PEREZ BURILLO

  • ORCID

ANA GLORIA CERVERA MATA

HELENA GARCIA CORTES

  • ORCID

MARIA JOSE GIMENEZ ASENSIO

ANTONIO GOMEZ MARTIN

  • Más información
  • ORCID

BEATRIZ GONZALEZ ALZAGA

  • ORCID

MARIANO HERNAN GARCIA

  • ORCID

ANTONIO FRANCISCO HERNANDEZ JEREZ

  • Más información
  • ORCID

MARINA LACASAÑA NAVARRO

  • Más información
  • ORCID

INMACULADA LOPEZ FLORES

DESIREE ROMERO MOLINA

  • Más información
  • ORCID

JOSE ANGEL RUFIAN HENARES

  • ORCID
Lopez-Maldonado, A; Pastoriza, S; Rufian-Henares, JA

Assessing the antioxidant and metabolic effect of an alpha-lipoic acid and acetyl-L-carnitine nutraceutical

CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCE, 2021;

Blasco, T; Perez-Burillo, S; Balzerani, F; Hinojosa-Nogueira, D; Lerma-Aguilera, A; Pastoriza, S; Cendoya, X; Rubio, A; Gosalbes, MJ; Jimenez-Hernandez, N; Francino, M; Apaolaza, I; Rufian-Henares, JA; Planes, FJ

An extended reconstruction of human gut microbiota metabolism of dietary compounds

NATURE COMMUNICATIONS, 2021;

FI:14,919; D1

Perez-Burillo, S; Molino, S; Navajas-Porras, B; Valverde-Moya, AJ; Hinojosa-Nogueira, D; Lopez-Maldonado, A; Pastoriza, S; Rufian-Henares, JA

An in vitro batch fermentation protocol for studying the contribution of food to gut microbiota composition and functionality

NATURE PROTOCOLS, 2021;

FI:13,491; D1

More, S; Bampidis, V; Benford, D; Bragard, C; Halldorsson, T; Hernandez-Jerez, A; Bennekou, SH; Koutsoumanis, K; Machera, K; Naegeli, H; Nielsen, SS; Schlatter, J; Schrenk, D; Silano, V; Turck, D; Younes, M; Arnold, G; Dorne, JL; Maggiore, A; Pagani, S; S

A systems-based approach to the environmental risk assessment of multiple stressors in honey bees

EFSA JOURNAL, 2021;

FI:3,336; Q2

Hinojosa-Nogueira, D; Perez-Burillo, S; Garcia-Rincon, I; Rufian-Henares, JA; Pastoriza, S

A useful and simple tool to evaluate and compare the intake of total dietary polyphenols in different populations

PUBLIC HEALTH NUTRITION, 2021;

FI:4,022; Q2

Hernandez, AF; Docea, AO; Goumenou, M; Sarigiannis, D; Aschner, M; Tsatsakis, A

Application of novel technologies and mechanistic data for risk assessment under the real-life risk simulation (RLRS) approach

FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY, 2020;

FI:4,679; D1

Perez-Burillo, S; Rajakaruna, S; Pastoriza, S; Paliy, O; Rufian-Henares, JA

Bioactivity of food melanoidins is mediated by gut microbiota

FOOD CHEMISTRY, 2020;

FI:6,306; D1

Henriquez-Hernandez, LA; Romero, D; Gonzalez-Antuna, A; Gonzalez-Alzaga, B; Zumbado, M; Boada, LD; Hernandez, AF; Lopez-Flores, I; Luzardo, OP; Lacasana, M

Biomonitoring of 45 inorganic elements measured in plasma from Spanish subjects: A cross-sectional study in Andalusian population

SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT, 2020;

FI:6,551; D1

Hinojosa-Nogueira, D; Perez-Burillo, S; Rufian-Henares, JA; de la Cueva, SP

Characterization of rums sold in Spain through their absorption spectra, furans, phenolic compounds and total antioxidant capacity

FOOD CHEMISTRY, 2020;

FI:6,306; D1

Tsatsakis, A; Petrakis, D; Nikolouzakis, TK; Docea, AO; Calina, D; Vinceti, M; Goumenou, M; Kostoff, RN; Mamoulakis, C; Aschner, M; Hernandez, AF

COVID-19, an opportunity to reevaluate the correlation between long-term effects of anthropogenic pollutants on viral epidemic/pandemic events and prevalence

FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY, 2020;

FI:4,679; D1

Caparros-Gonzalez, RA; Gimenez-Asensio, MJ; Gonzalez-Alzaga, B; Aguilar-Garduno, C; Lorca-Marin, JA; Alguacil, J; Gomez-Becerra, I; Gomez-Ariza, JL; Garcia-Barrera, T; Hernandez, AF; Lopez-Flores, I; Rohlman, DS; Romero-Molina, D; Ruiz-Perez, I; Lacasana, M

Childhood chromium exposure and neuropsychological development in children living in two polluted areas in southern Spain

ENVIRONMENTAL POLLUTION, 2019;

FI:5,714; D1

Cervera-Mata, A; Navarro-Alarcon, M; Delgado, G; Pastoriza, S; Montilla-Gomez, J; Llopis, J; Sanchez-Gonzalez, C; Rufian-Henares, JA

Spent coffee grounds improve the nutritional value in elements of lettuce (Lactuca sativa L.) and are an ecological alternative to inorganic fertilizers

FOOD CHEMISTRY, 2019;

FI:5,399; D1

Hernandez, AF; Lozano-Paniagua, D; Gonzalez-Alzaga, B; Kavvalakis, MP; Tzatzarakis, MN; Lopez-Flores, I; Aguilar-Garduno, C; Caparros-Gonzalez, RA; Tsatsakis, AM; Lacasana, M

Biomonitoring of common organophosphate metabolites in hair and urine of children from an agricultural community

ENVIRONMENT INTERNATIONAL, 2019;

FI:7,943; D1

Perez-Burillo, S; Mehta, T; Esteban-Munoz, A; Pastoriza, S; Paliy, O; Rufian-Henares, JA

Effect of in vitro digestion-fermentation on green and roasted coffee bioactivity: The role of the gut microbiota

FOOD CHEMISTRY, 2019;

FI:5,399; D1

Perez-Burillo, S; Pastoriza, S; Fernandez-Arteaga, A; Luzon, G; Jimenez-Hernandez, N; D'Auria, G; Francino, MP; Rufian-Henares, JA

Spent Coffee Grounds Extract, Rich in Mannooligosaccharides, Promotes a Healthier Gut Microbial Community in a Dose-Dependent Manner

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2019;

FI:3,571; D1

Perez-Burillo, S; Rufian-Henares, JA; Pastoriza, S

Towards an improved global antioxidant response method (GAR plus ): Physiological-resembling in vitro digestion-fermentation method

FOOD CHEMISTRY, 2018;

FI:4,946; D1

Perez-Burillo, S; Rufian-Henares, JA; Pastoriza, S

Towards an improved Global Antioxidant Response method (GAR plus ): Physiological-resembling in vitro antioxidant capacity methods

FOOD CHEMISTRY, 2018;

FI:4,946; D1

Perez-Burillo, S; Gimenez, R; Rufian-Henares, JA; Pastoriza, S

Effect of brewing time and temperature on antioxidant capacity and phenols of white tea: Relationship with sensory properties

FOOD CHEMISTRY, 2018;

FI:4,946; D1

Perez-Burillo, S; Pastoriza, S; Jimenez-Hernandez, N; D'Auria, G; Francino, MP; Rufian-Henares, JA

Effect of Food Thermal Processing on the Composition of the Gut Microbiota

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2018;

FI:3,412; D1

Gonzalez-Alzaga, B; Lacasana, M; Hernandez, AF; Arrebola, JP; Lopez-Flores, I; Artacho-Cordon, F; Bonde, JP; Olea, N; Aguilar-Garduno, C

Serum concentrations of organochlorine compounds and predictors of exposure in children living in agricultural communities from South-Eastern Spain

ENVIRONMENTAL POLLUTION, 2018;

FI:4,358; Q1

Hernandez, AF; Gil, F; Lacasana, M

Toxicological interactions of pesticide mixtures: an update

ARCHIVES OF TOXICOLOGY, 2017;

FI:5,901; D1

Hinojosa-Nogueira, D; Muros, J; Rufian-Henares, JA; Pastoriza, S

New Method To Estimate Total Polyphenol Excretion: Comparison of Fast Blue BB versus Folin-Ciocalteu Performance in Urine

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2017;

FI:3,154; D1

de la Cueva, SP; Alvarez, J; Vegvari, A; Montilla-Gomez, J; Cruz-Lopez, O; Delgado-Andrade, C; Rufian-Henares, JA

Relationship between HMF intake and SMF formation in vivo: An animal and human study

MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH, 2017;

FI:4,323; D1

Mustieles, V; Fernandez, MF; Martin-Olmedo, P; Gonzalez-Alzaga, B; Fontalba-Navas, A; Hauser, R; Olea, N; Arrebola, JP

Human adipose tissue levels of persistent organic pollutants and metabolic syndrome components: Combining a cross-sectional with a 10-year longitudinal study using a multi-pollutant approach

ENVIRONMENT INTERNATIONAL, 2017;

FI:7,088; D1

Panzella, L; Perez-Burillo, S; Pastoriza, S; Martin, MA; Cerruti, P; Goya, L; Ramos, S; Rufian-Henares, JA; Napolitano, A; d'Ischia, M

High Antioxidant Action and Prebiotic Activity of Hydrolyzed Spent Coffee Grounds (HSCG) in a Simulated Digestion-Fermentation Model: Toward the Development of a Novel Food Supplement

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2017;

FI:3,154; D1

Hernandez, AF; Gonzalez-Alzaga, B; Lopez-Flores, I; Lacasana, M

Systematic reviews on neurodevelopmental and neurodegenerative disorders linked to pesticide exposure: Methodological features and impact on risk assessment

ENVIRONMENT INTERNATIONAL, 2016;

FI:5,929; D1

Rodriguez-Barranco, M; Gil, F; Hernandez, AF; Alguacil, J; Lorca, A; Mendoza, R; Gomez, I; Molina-Villalba, I; Gonzalez-Alzaga, B; Aguilar-Garduno, C; Rohlman, DS; Lacasana, M

Postnatal arsenic exposure and attention impairment in school children

CORTEX, 2016;

FI:4,314; D1

Jimenez-Zamora, A; Delgado-Andrade, C; Rufian-Henares, JA

Antioxidant capacity, total phenols and color profile during the storage of selected plants used for infusion

FOOD CHEMISTRY, 2016;

FI:4,052; D1

Arques, MC; Pastoriza, S; Delgado-Andrade, C; Clemente, A; Rufian-Henares, JA

Relationship between Glycation and Polyphenol Content and the Bioactivity of Selected Commercial Soy Milks

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2016;

FI:2,857; D1

Blanco-Munoz, J; Lacasana, M; Lopez-Flores, I; Rodriguez-Barranco, M; Gonzalez-Alzaga, B; Bassol, S; Cebrian, ME; Lopez-Carrillo, L; Aguilar-Garduno, C

Association between organochlorine pesticide exposure and thyroid hormones in floriculture workers

ENVIRONMENTAL RESEARCH, 2016;

FI:3,088; Q1

Gonzalez-Alzaga, B; Hernandez, AF; Rodriguez-Barranco, M; Gomez, I; Aguilar-Garduno, C; Lopez-Flores, I; Parron, T; Lacasana, M

Pre- and postnatal exposures to pesticides and neurodevelopmental effects in children living in agricultural communities from South-Eastern Spain

ENVIRONMENT INTERNATIONAL, 2015;

FI:5,559; D1

Rojas-Garcia, A; Ruiz-Perez, I; Rodriguez-Barranco, M; Goncalves Bradley, DC; Pastor-Moreno, G; Ricci-Cabello, I

Healthcare interventions for depression in low socioeconomic status populations: A systematic review and meta-analysis

CLINICAL PSYCHOLOGY REVIEW, 2015;

FI:6,932; D1

Pastoriza, S; Rufian-Henares, JA; Delgado-Andrade, C

Effects of long-term consumption of standard diets including glucose-lysine model glycated compounds on the antioxidant status of adult rats

FOOD CHEMISTRY, 2015;

FI:3,391; D1

Gomez-Martin, A; Hernandez, AF; Martinez-Gonzalez, LJ; Gonzalez-Alzaga, B; Rodriguez-Barranco, M; Lopez-Flores, I; Aguilar-Garduno, C; Lacasana, M

Polymorphisms of pesticide-metabolizing genes in children living in intensive farming communities

CHEMOSPHERE, 2015;

FI:3,34; Q1

Muros, JJ; Zabala, M; Oliveras-Lopez, MJ; Bouzas, PR; Knox, E; Rufian-Henares, JA; de la Serrana, HLG

Effect of Physical Activity, Nutritional Education, and Consumption of Extra Virgin Olive Oil on Lipid, Physiological, and Anthropometric Profiles in a Pediatric Population

JOURNAL OF PHYSICAL ACTIVITY & HEALTH, 2015;

FI:2,09; Q1

PI-0405-2014 – Efecto de la Ingesta Materna de Nutrientes Donadores de Grupos Metilo Sobre la Metilación de Adn de Placenta y el Crecimiento Fetal

Financiador: FUNDACION PUBLICA ANDALUZA PROGRESO Y SALUD

Número de expediente: PI-0405-2014

Tiempo de ejecución: 01/08/2015 - 31/07/2017

IP: INMACULADA LOPEZ FLORES

Interacción Entre la Exposición A Plaguicidas Organofosforados y el Estrés Psicologico de la Madre Durante el Embarazo Sobre Los Niveles de Cortisol, Crecimiento Fetal y Neurodesarrollo Infantil.

Financiador: CONSEJERÍA DE SALUD

Número de expediente: PS-0205-2016

Tiempo de ejecución: 01/01/2017 - 31/12/2018

IP: MARINA LACASAÑA NAVARRO

Perfil metabolómico materno del crecimiento fetal y su asociación con la exposición a plaguicidas organofosforados

Financiador: INSTITUTO DE SALUD CARLOS III

Número de expediente: PI17/01650

Tiempo de ejecución: 01/01/2018 - 31/12/2020

IP: INMACULADA LOPEZ FLORES

Exposición prenatal y postnatal a retardantes de llama organofosforados y neurodesarrollo a los 12 y 24 meses de edad.

Financiador: INSTITUTO DE SALUD CARLOS III

Número de expediente: PI17/00638

Tiempo de ejecución: 01/01/2018 - 31/12/2020

IP: MARINA LACASAÑA NAVARRO

European Human Biomonitoring Iniciative (EHBMI)

Financiador: COMISION EUROPEA

Número de expediente: 733032

Tiempo de ejecución: 01/01/2017 - 31/12/2021

IP: MARINA LACASAÑA NAVARRO

Estudio prospectivo de los efectos de la exposición prenatal a mezclas de metales sobre el neurodesarrollo infantil a las edades de 1, 2 y 4 años

Financiador: CONSEJERÍA DE SALUD Y FAMILIAS

Número de expediente: PI-0243-2019

Tiempo de ejecución: 01/01/2020 - 31/12/2022

IP: BEATRIZ GONZALEZ ALZAGA

STANCE4HEALTH – Smart Technologies for personAlised Nutrition and Consumer Engagement

Financiador: COMISION EUROPEA

Número de expediente: 816303

Tiempo de ejecución: 01/10/2018 - 30/09/2022

IP: JOSE ANGEL RUFIAN HENARES

facebook icon twitter icon LinkedIn icon WhatsApp icon

Investigador responsable

MARINA LACASAÑA NAVARRO

  • marina.lacasana.easp@juntadeandalucia.es
  • Más información
  • ORCID

Co-Investigador responsable

ANTONIO FRANCISCO HERNANDEZ JEREZ

  • ajerez@ugr.es
  • Más información
  • ORCID

Investigación

  • Red de colaboración entre grupos del ibs.GRANADA
  • Área de Oncología
  • Área de Epidemiología y Salud Pública
  • Área de Medicina de Precisión
  • Área de Terapias avanzadas y Tecnologías Biomédicas
  • Investigación clínica

Navegación de entradas

E06-Género, Salud y Servicios Sanitarios
E08-Salud Participativa

logo ibs.Granada

  • info@ibsgranada.es
  • Avda. de Madrid, 15
    Pabellón de Consultas Externas, 2ª Planta   (Antigua Área de Dirección)
    18012 Granada.
  • facebook icon
  • twitter icon
  • linkedin icon
  • youtube icon
Universidad de Granada
Itemas isciii
Investiga +
© 2023 ibs.GRANADA
  • Aviso Legal
  • Política de Cookies
  • Política de Privacidad
  • Contacto
  • Mapa del sitio

Utilizamos cookies para ofrecerte la mejor experiencia en nuestra web.

Puedes aprender más sobre qué cookies utilizamos o desactivarlas en los ajustes.

X
Logo ibs.GRANADA
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.

Cookies técnicas y necesarias

Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.

Si desactivas esta cookie no podremos guardar tus preferencias. Esto significa que cada vez que visites esta web tendrás que activar o desactivar las cookies de nuevo.

Analíticas y de optimización

Esta web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima tal como el número de visitantes del sitio, o las páginas más populares.

Dejar esta cookie activa nos permite mejorar nuestra web.

¡Por favor, activa primero las cookies estrictamente necesarias para que podamos guardar tus preferencias!

Política de cookies

Más información sobre nuestra política de cookies